Lærervejledning
Produktbeskrivelse
HistoriensVerden.dk er den første og eneste dansksprogede historieportal, der dækker hele verdenshistorien fra oldtiden og frem til det 21. århundrede. Portalen er bygget op af en række tekster, der gennemgår de forskellige verdenshistoriske epoker, hvilket giver brugeren et historisk overblik samt en kronologisk gennemgang, som skaber forståelse og sammenhæng. Tekstmaterialet er delt op i læseniveauer, så det kan tilpasses alle aldre og læsefærdigheder. Derudover er tekstmaterialet delt op i flere dybdeniveauer, så underviseren kan tilpasse tekstmaterialet til sine undervisningsplaner. Udover de grundlæggende historietekster suppleres epokerne med biografier, leksikonartikler og kilder samt et stort billedkartotek.
HistoriensVerden.dk er grundelementet i et større historieprojekt, der også omfatter andre formidlingsportaler. En af disse portaler er fx RomernesVerden.dk Denne portal er bygget op på samme måde som HistoriensVerden.dk, men indholdet på denne - og på de tilsvarende portaler - er på et højere niveau end HistoriensVerden.dk. Indholdet på disse portaler er målrettet gymnasier, HF og VUC samt højere læreanstalter, men kan også bruges af udskolingen. Det svære læseniveau er skrevet på universitetsniveau, men skrevet på et niveau, så også ikke-akademikere kan læse det.
Ved at få adgang til portalerne får underviser og elever en unik adgang til en dynamisk og visuel historiebog, der på nuværende tidspunkt indeholder flere tusinde A4-sider og er i konstant udvikling.
Historiensverden.dk henvender sig både til grundskoler og gymnasier.
Grundskolen
I grundskolen har vi udviklet forskellige indgange til historieundervisningen, der direkte henvender sig rent sprogligt til de forskellige klassetrin. Herunder arbejder vi med to historieprojekter: Rundt i Historien og Ind i Verdenshistorien, der begge er under udarbejdelse. Rundt i Historien er allerede aktiv og kan benyttes.
4. - 6. klasse: Rundt i Historien
(Aulaen - Rundt i Historien)
Tankerne bag:
Eleverne i 4. til 6. klasse har sjældent tilegnet sig detaljeret viden om historiske emner, men har muligvis et kendskab til eksempelvis pyramiderne i Ægypten, romerne og vikingerne. Eleverne har altså ofte ikke noget bredt forhåndskendskab, de kan relatere til, når man går i gang med et historisk emne. Derfor er det vigtigt at gøre det relevant for eleverne. Man skal motivere eleverne og gøre dem nysgerrige og videbegærlige. For at opnå dette er der en række metoder, der særligt gør sig gældende. Den mest nærliggende metode er "den lille historie", som skal danne baggrund for at opnå et kendskab til det store perspektiv.
Der kommer løbende aktiviteter til undervisningen: madopskrifter, musik mv., som kan være med til at give eleverne et indtryk af livet og miljøet i de forskellige tidsperioder.
6. kl. - Gymnasieniveau: Verdenshistorien
Tankerne bag:
Ideen bag HistoriensVerden.dk er at skabe et fagligt redskab og et komplet undervisningssystem, der er målrettet undervisningen i grundskolerne, gymnasierne, HF, seminarierne samt anden form for undervisning.
Hensigten er at skabe et produkt, der giver læseren en historisk indsigt og forståelse, samtidig med at man tilegner sig et kronologisk overblik.
Verdenshistorien er bygget op på det såkaldte knudetovsprincip, hvilket vil sige, at der i det kronologiske overblik lægges stor vægt på de store linjer og sammenhænge. Det handler derfor ofte ikke om den enkelte konge, den enkelte krig eller den enkelte opdagelsesrejsende, men derimod om statsmagten, krigen og opdagelserne i al almindelighed. Verdenshistorien på HistoriensVerden.dk dækker hele verdenshistorien fra de tidlige flodkulturer i Ægypten og Mesopotamien og indtil videre frem til begyndelsen af det 21. århundrede.
Man kan bevæge sig op igennem fx middelalderen, renæssancen og enevælden og læse tekster, der gennemgår de verdenshistoriske sammenhænge og de omstændigheder, som har påvirket historien. Materialet er bygget op på en måde, så eleven altid får muligheden for at danne sig et overblik, før man vælger at dykke dybere ned i en specifik periode.
Vælger man en specifik tidsperiode, kan man i den første tekst læse om periodens vigtigste tendenser og begivenheder, som har været med til at præge perioden. I denne tekst fokuseres der ikke på personer, krige eller årstal. Herefter er det næste skridt at danne sig et dybere indblik og få en bedre forståelse af de omstændigheder, der har været med til at påvirke menneskehedens udvikling, årsager til konflikter og krige, forskellige samfundsopfattelser samt af, hvordan enkelte begivenheder eller teknologiske opfindelser har været med til at forme Europa, Danmark og resten af verden.
I hele Verdenshistorien er leksikonartikler, biografier og kilder, der relaterer sig til den pågældende tekst, altid tilgængelige ved at benytte fanefunktionen i højre kolonne for teksten.
Undervisningsforløb
Når I får adgang til portalen som skole, får jeres lærere adgang til vores undervisersider. Her finder du bl.a. lærervejledning, forslag til undervisningsforløb mv.
Leksikonartikler
Leksikonartiklerne beskriver statsdannelser, fænomener, ideologier og begivenheder.
Biografier
Biografier beskriver historiske personer i detaljer.
Kilder og vejledning til kildetekstanalyse
Portalen indeholder kiletekster fra oldtiden og op til det 21. århundrede samt en vejledning til kildetekstanalyse.
Arbejdsspørgsmål
De fleste tekster afsluttes med tekstrelaterede arbejdsspørgsmål, som kan bruges til egen repetition, bruges i undervisningssammenhæng el.lign.
Billeddatabase
Portalen indeholder en stor billeddatabase, som kan anvendes til udarbejdelse af opgaver o.lign.
UNI-Login
Alle lærere og elever på skolen har fuld adgang til Historiensverden.dk via deres eget UNI-Login. Klik på UNI-Login
ikonet på portalens forside, og I har nu fuld adgang til hele portalen og al dens materiale.
Bemærk, at der også skal logges ind på Romernesverden.dk og de andre temasider, selvom login er foretaget på
historiensverden.dk.
Referencer - Ejby Skole