Konceptet og ideen
Ideen bag Historiens Verden var at skabe et fagligt redskab og et undervisningssystem, som var målrettet historieundervisningen i grundskolerne, på gymnasierne, HF og seminarierne samt andre former for historieundervisning og formidling.
Historiens Verden er skabt med det formål at tilbyde et ordentligt og indholdsrigt undervisningsmateriale til den historieinteresserede dansker og til uddannelsesinstitutionerne og bibliotekerne som vidensformidlere.
HistoriensVerden.dk
HistoriensVerden.dk er den mest omfattende danske hjemmeside om verdenshistorien. Centralt for opbygningen af HistoriensVerden.dk er muligheden for fordybelse, hvilket gør, at HistoriensVerden.dk består af et større antal selvstændige historiske hjemmesider, som bindes sammen af HistoriensVerden.dk.
HistoriensVerden.dk er fundamentet for den historiske formidling, da det er her, du kan erhverve dig de leksikalske oplysninger og læse leksikonartikler, temaartikler, biografier og kildetekster. Leksikonartikler og biografier er korte tekster om henholdsvis begreber, historiske fænomener, krige og personer, mens temaartikler er længere dybdegående artikler om et specifikt emne. Kildetekstdelen, som man ligeledes finder på HistoriensVerden.dk, er den mest omfattende og dækker kildemateriale lige fra oldtidens Ægypten og Mesopotamien og frem til moderne tid.
Den centrale vidensformidler på HistoriensVerden.dk er Verdenshistorien, som adskiller sig markant fra andre verdenshistoriske fremstillinger.
Tekstmaterialet på HistoriensVerden.dk er delt ind i tre læseniveauer, der gør det muligt for den enkelte underviser at lave et individuelt undervisningsforløb for en eller flere elever i klassen, som har vanskeligere ved at gennemgå læsestoffet end andre elever. Samtidig gives der hele tiden mulighed for, at elever med bedre læse- og forståelseskundskaber kan dygtiggøre sig ved at læse en tekst på et mere udfordrende læseniveau eller vælge en tekst med et højere informationsniveau. Det letteste niveau i vores verdenshistorie henvender sig hovedsageligt til eleverne fra 5.-6. klassetrin, mens det mellemste niveau er rettet mod de ældste klasser i folkeskolen, og det sværeste niveau henvender sig til eleverne i gymnasiet og på HF samt den alment interesserede. Det sværeste niveau kan ligeledes fungere som lærerniveau i grundskolen.
Verdenshistorien
Som elev, og for den sags skyld studerende eller underviser, kan det ofte være vanskeligt at danne sig et overblik over de forskellige historiske epoker og de store sammenhænge. Når der fokuseres på bestemte temaer og begivenheder formår eleven ikke at danne sig et overblik over hele historiens forløb. Verdenshistorien på HistoriensVerden.dk er, for at løse dette problem, baseret på det såkaldte knudetovsprincip, hvilket vil sige, at der i det kronologiske overblik lægges stor vægt på de store linjer og sammenhænge. Det handler derfor ikke om den enkelte konge, den enkelte krig eller den enkelte opdagelsesrejsende, men derimod om statsmagten, krigen og om opdagelsesrejserne i al almindelighed.
Målet må være at hjælpe eleven til at danne sig et ordentligt historisk overblik. Denne mulighed får eleven med Verdenshistorien på HistoriensVerden.dk, da denne på kronologisk vis fremstiller, hvordan menneskeheden har udviklet sig gennem historien lige fra de gamle mesopotamiske flodkulturer over det faraoniske Ægypten til demokratiet i Athen og det mægtige Romerrige.
Herfra kan man bevæge sig op igennem middelalderen, renæssancen, enevælden og videre til vor tid. Tekstmaterialet forklarer de verdenshistoriske sammenhænge og de historiske omstændigheder. Tilgangen sikrer endvidere, at eleven altid får muligheden for at danne sig et overblik, før man vælger at dykke dybere ned i et specifikt emne.
Når man som elev eller underviser vælger en tidsperiode, som for eksempel
Renæssancen, kan man i den første tekst (introduktionsteksten) læse om periodens vigtigste tendenser og de begivenheder, som har været med til at forme og præge perioden. I denne tekst vil der således ikke blive fokuseret på personer, krige eller årstal. Eleven har i denne tekst mulighed for at danne sig et overblik over epoken, hvorefter det næste skridt må være at danne sig et dybere indblik og få en bedre forståelse af de omstændigheder, der har været med til at påvirke menneskehedens udvikling, årsager til konflikter og krige, forskellige samfundsopfattelser, samt hvordan enkelte begivenheder eller teknologiske opfindelser har været med til at forme Europa, Danmark og resten af verden.
Efter at have dannet sig et historisk overblik og fået en dybere indsigt og forståelse af historien, vil der muligvis være behov for at få sig et kronologisk overblik. Det kan i traditionel forstand være en meget vanskelig opgave, da de traditionelle undervisningsbøger ofte er tematiserede og springer i tid. Dette undgår man i denne verdenshistoriske fremstilling, der gennem sin stringente kronologiske opbygning er med til at forme den enkelte elevs kronologiske forståelse og perspektiveringsevne. I den kronologiske gennemgang perspektiveres der i forhold til andre centrale begivenheder, og til forskel fra introduktionsteksten vil der i langt højere grad være fokus på personer, krige og årstal. Samlet set giver introduktionsteksten og den efterfølgende kronologiske gennemgang eleven og den alment interesserede læser et uvurderligt historisk overblik over verdenshistoriens udvikling og de vigtigste årstal. Således kan eleven erhverve sig et indgående overblik over renæssancen ved at læse følgende tekster:
1.
Renæssancen (1450-1550)
2.
En ny Verdensorden (1450-1500)
3.
Europæisk ekspansion (1500-1520)
4.
Reformationen i Europa (1520-1530)
5.
Modreformationen (1530-1550)
Ønsker man yderligere kronologisk fordybelse, kan man efter at have læst den første kronologiske tekst
En ny Verdensorden (1450-1500) vælge at dykke dybere ned i materialet. Herefter følger eksempelvis teksterne
Europa i forandring (1450-1475) og
Opdagelserne(1475-1500). Her vil de emner, som blev ridset op i En ny Verdensorden blive behandlet yderligere. Dermed får eleven gentaget de vigtigste begivenheder og fordybet sig i det pågældende emne. Muligheden for at skabe sig et historisk overblik er til stede samtidig med, at man også har mulighed for fordybelse.
Historisk Emne
HistoriensVerden.dk består udover den verdenshistoriske fremstilling også af en række Historiske Emner, som gør det muligt for eleven, den studerende, læreren og underviseren at foretage et dybdegående undervisningsforløb eller projektforløb med kilder og andre virkemidler. Her vil der ikke udelukkende blive fokuseret på politisk historie, men også på samfund, religion og kultur.
Historisk Emne er ligeledes opdelt i tre læseniveauer. Her er det sværeste læseniveau målrettet de videregående uddannelser og det voksne publikum, mens det mellemste og letteste læseniveau er målrettet gymnasie- og handelsskoleniveau.
OldtidensVerden.dk
GrækernesVerden.dk
RomernesVerden.dk
MiddelalderensVerden.dk
TidligModerneVerden.dk
ModerneVerden.dk
OLDTIDEN OG ANTIKKEN
Indenfor oldtidens og antikkens historie findes emneområderne OldtidensVerden.dk, som fokuserer på de nærorientalske oldtidskulturer, og GraekernesVerden.dk og RomernesVerden.dk, der naturligvis fokuserer på henholdsvis grækerne og romerne. GrækernesVerden.dk og RomernesVerden.dk adskiller sig fra OldtidensVerden.dk ved at være tematisk opdelt og ikke geografisk, og de har derfor nogenlunde samme opbygning. De adskiller sig dog fra hinanden på et par punkter.
OldtidensVerden.dk
I OldtidensVerden.dk ligger hovedfokus på historie, kultur, samfund, religion og kunst i de nærorientalske oldtidskulturer. OldtidensVerden.dk skiller sig lidt ud fra de andre emner indenfor oldtidens historie, da opbygningen af temaerne inde på siden er geografisk opdelt i emnefelterne
Ægypten,
Mesopotamien,
Anatolien og Levanten samt
Persien, hvortil kommer de mere generelle emnefelter
Historie og
Religion.
Temaerne
Ægypten,
Mesopotamien,
Anatolien og Levanten samt
Persien behandler historiske, kulturelle og samfundsmæssige emner, som relaterer sig til det pågældende kulturområde. Således behandles Ægyptens Historie, Amarnatiden og andre ægyptiske temaer under emnefeltet
Ægypten. På samme vis behandles Perserrigets historie, Partherrigets historie samt Sassaniderigets historie under emnefeltet
Persien, og en lignende opbygning findes i emnefeltet
Mesopotamien.
Emnefeltet
Historie behandler de emner, som går på tværs af den geografiske opdeling. Et eksempel herpå er temaet
Imperier og imperialisme i den nærorientalske oldtid, som behandler imperiedannelser i hele den nærorientalske oldtid.
GrækernesVerden.dk
GrækernesVerden.dk er opbygget i emnefelterne
Historie og Samfund,
Litteratur,
Kunst og Arkitektur,
Religion og Mytologi samt
Filosofi.
Emnefeltet
Historie og Samfund dækker således emner, der behandler grækernes historie og samfund, som fx temaerne: Antikkens Grækenland, Den peloponnesiske Krig og Hellenismens Tidsalder. Under emnefeltet Litteratur kan man læse temaer om Iliaden, Odysseen, Herodot og andre litterære emner, mens man i emnefeltet Kunst og Arkitektur kan læse om græske vaser og græske templer. Temaer om græsk religion findes under emnefeltet Religion og Mytologi, mens temaer om Platon og de andre store græske filosoffer behandles under emnefeltet Filosofi.
RomernesVerden.dk
RomernesVerden.dk minder meget i opbygning om GraekernesVerden.dk med emnefelterne
Historie og Samfund,
Litteratur,
Kunst og Arkitektur og
Religion, men inkluderer derudover emnefelterne
Provinserne og
Kulturmøde.
I Emnefeltet Historie og Samfund behandles historiske og samfundsmæssige emner, som for eksempel temaerne Romerrigets Historie og Den senantikke Verden. Det er dybdeborende emner, hvor Romerrigets Historie behandler Romerrigets historie fra Roms grundlæggelse til den romerske civilisations kollaps, mens Den senantikke Verden behandler overgangen fra antikken til middelalderen. I emnefeltet
Provinserne behandles de romerske provinser, mens emnefeltet
Kulturmøde behandler temaer som Romerne og barbarerne og Romaniseringen i Romerriget.
MIDDELALDEREN OG NYERE TIDS HISTORIE
Middelalderen og nyere tids historie dækkes af de historiske emneområder MiddelalderensVerden.dk, TidligModerneVerden.dk og ModerneVerden.dk.
MiddelalderensVerden.dk dækker i grove træk perioden fra 500 til 1450, men dækker også den senantikke periode samt overgangen mellem middelalderen og renæssancen. På lignende vis har vi valgt betegnelsen Tidlig Moderne Verden til at dække hele perioden fra og med renæssancen til omkring år 1900, da det er en periode, som har mange historiske og kulturelle overlap. ModerneVerden.dk dækker det 20. og 21. århundredes historie.
Med MiddelalderensVerden.dk indledes en ny tidsalder med fokus på stater og en europæisk verden, som for alvor kommer i kontakt med den omkringliggende verden. Derfor anvendes en anden opbygning end i OldtidensVerden.dk, GraekernesVerden.dk og RomernesVerden.dk.
MiddelalderensVerden.dk, TidligModerneVerden.dk og ModerneVerden.dk inkluderer to nye emnefelter, som hedder
Verdens Historie og
Europas Historie. Mens
Verdens Historie fokuserer på de kulturer og statsdannelser, som eksisterer udenfor Europa, fokuserer
Europas Historie på de europæiske stater og nationer.
MiddelalderensVerden.dk
MiddelalderensVerden.dk dækker temaer, som omhandler den historiske periode, som traditionelt omtales som middelalderen, der deles ind i tidlig middelalder, højmiddelalder og senmiddelalder. Der er en række forskningsmæssige uoverensstemmelser, der går på, hvornår middelalderen starter og slutter, og således er den kronologiske inddeling ikke fastlagt til årene 500 og 1450. Emnet behandler således også temaer, som traditionelt omtales som antikken/senantikken eller som renæssancen i slutningen i middelalderen.
MiddelalderensVerden.dk er delt ind i emnefelterne
Historie,
Verdens Historie,
Europas Historie,
Tidlig Middelalder samt
Senmiddelalderen og
Højmiddelalderen.
I emnefeltet
Historie behandles temaer, som går på tværs af den traditionelle inddeling i tidlig -, sen - og højmiddelalder. Det kan være temaer, som behandler hele den europæiske middelalder, som for eksempel temaerne Europæisk Middelalder, Kirken og kristendommen i Middelalderen eller Byen i Middelalderen. Derimod vil et tema om Mongolerne eller Araberne og islam eller Kinas historie blive behandlet under emnefeltet
Verdens Historie, mens temaer om Danmark i Middelalderen, England i Middelalderen eller Det byzantinske Rige blive behandlet under emnefeltet
Europas Historie.
Emner, som er kronologisk begrænset til eksempelvis Tidlig Middelalder, som for eksempel Senantikken, Folkevandringerne eller Frankerriget under Karolingerne behandles i emnefeltet
Tidlig Middelalder, mens eksempelvis Korstogene og Investiturstriden behandles i emnefeltet
Højmiddelalderen, og Hundredårskrigen eller Pesten behandles i emnefeltet
Senmiddelalderen.
TidligModerneVerden.dk
Efter Middelalderen følger traditionelt Renæssancen, som er en vanskelig og udefinerbar kulturhistorisk periode, og det samme er de efterfølgende historiske og kulturhistoriske perioder, som omfatter betegnelser som Opdagelsernes tidsalder, Reformationen, Religionskrigene, Barokken, Enevælden, Oplysningstiden og Det lange 19. århundrede. Da der ikke findes nogen fast historisk inddeling af denne lange periode, har vi valgt at bruge betegnelsen Tidlig Moderne Verden om perioden fra og med renæssancen til det 20. århundredes begyndelse.
Ligesom i MiddelalderensVerden.dk har vi valgt en emneinddeling i
Historie,
Verdens Historie og
Europas Historie. Dertil kommer en periodemæssig inddeling i emnefelterne
Renæssancen og Reformationen samt
Enevælden og Nyere tid.
Emnefeltet
Historie behandler ligesom i MiddelalderensVerden.dk emner, som er af enten samfundsmæssig eller kulturel karakter, eller som går på tværs af alle perioderne. Således bliver temaet En Tidlig Moderne Verden behandlet i dette emnefelt, og det samme bliver temaer som Den videnskabelige Revolution eller Opdagelsernes tidsalder. Temaer, som behandler lande og kulturer udenfor Europa, behandles i emnefeltet
Verdens Historie, mens europæiske staters historie behandles i emnefeltet
Europas Historie. Temaer, som behandler renæssancen, reformationen eller religionskrigene, placeres i emnefeltet Renæssancen og Reformationen, mens emner som Den amerikanske Revolution og Napoleonskrigene placeres under emnefeltet
Enevælden og Nyere tid.
ModerneVerden.dk
ModerneVerden.dk har samme grundopbygning som MiddelalderensVerden.dk og TidligModerneVerden.dk med emnefelterne
Historie ,
Verdens Historie,
Europas Historie, hvortil kommer epokeopdelingen i
Verdenskrigene og
Kold Krig og Terrortiden.
Ligesom i MiddelalderensVerden.dk og TidligModerneVerden.dk placeres temaer, som omhandler hele periodens (det 20. århundredes) historie, som for eksempel Demokratiernes Århundrede eller Europa og Verden i det 20. århundrede, i emnefeltet
Historie. Asiens, Kinas, Afrikas, Latinamerikas og USA’s historie behandles i emnefeltet Verdens Historie, mens europæiske landes naturligvis placeres i
Europas Historie. Temaer, som handler om 1. og 2. Verdenskrig, placeres i emnefeltet Verdenskrigene, mens Den kolde Krig, Vietnamkrigen og nyere historie behandles i
Kold Krig og Terrortiden.
Tekster i kontekst
Verdenshistorien er kompleks, og HistoriensVerden.dk og de relaterede historiske emneområder behandler det historiske stof med en unik tilgang sammenlignet med andre historiske hjemmesider. Nøgleordene er historisk overblik, indblik og forståelse, kronologisk sans, fordybelse og integration og endnu mere vigtigt, at der er en rød tråd igennem hele materialet. HistoriensVerden.dk og de historiske emner er ikke en leksikalsk hjemmeside med en traditionel opbygning.
Ethvert tema på eksempelvis ModerneVerden.dk er et selvstændigt historisk tema med et formål, som har til hensigt at beskrive et eller flere aspekter af verdenshistorien. Et af vores temaer på ModerneVerden.dk hedder ”Demokratiernes århundrede” (Historie) og behandler demokratiets udvikling igennem det 20. århundrede. Derudover har vi temaer med titlen ”Europa og Verden i det 20. århundrede” (Historie), ”Første Verdenskrig. En social og politisk historie” (Verdenskrigene), ”Den første Verdenskrig: En verden i Krig” (Verdenskrigene) og ”Det tredje Rige: Hitlers Nazityskland” (Verdenskrigene). Alle disse temaer er selvstændige formidlingsenheder, og hver tekst skal ses i temaets kontekst. På dette punkt adskiller HistoriensVerden.dk sig fra alle andre historiske hjemmesider, da én tekst om et specifikt emne ikke er fyldestgørende til alle temaer. Således er én leksikalsk tekst om Første Verdenskrig ikke fyldestgørende, fordi den ikke er skrevet i en specifik sammenhæng.
I ”Demokratiernes århundrede” kan du eksempelvis læse en artikel med titlen ”Første Verdenskrig og freden”. Denne tekst handler om Første Verdenskrig, men fokuserer på andre forhold end ”1. Verdenskrig i Europa”, som er en del af temaet ”Europa i det 20. århundrede”, eller ”Optakten til 1. Verdenskrig”, som er en del af temaet ”Europa og verden i det 20. århundrede”. Der findes således flere tekster om samme emne, fordi de skrives i forskellige kontekster. Under emnefeltet
Verdenskrigene findes der til sammenligning to temaer, som behandler Første Verdenskrig, men tilgangen til begge temaer er forskellig, da det ene fokuserer på socialhistorie, og det anden udelukkende på politisk historie. Ligeledes kan du under temaet Det tredje Rige: Hitlers Nazityskland finde artiklen ”Tyskland og 1. Verdenskrig”, som naturligvis beskriver 1. Verdenskrig ud fra Tysklands perspektiv.
Dette gør sig gældende på hele HistoriensVerden.dk og de relaterede historiske emneområder. Alle artikler i emneområderne skrives i en specifik kontekst med det formål at beskrive et specifikt tema, hvorfor der altså findes flere tekster, som behandler samme emne.
God fornøjelse.
Med venlig hilsen
Jan Brix
Historiker, cand.mag.
Ansvarshavende redaktør